ေက်ာက္ပန္းေတာင္းအသင္း

အညာနဲ႔တမာ (ေႏြထေနာင္း၊ ေဆာင္းမန္က်ည္း)

တစ္ေန႔ ကေတာ့ ေအာက္ အရပ္မွာ ႏွစ္ေပါင္း ၃၀ ေလာက္ ၾကာေအာင္ သြားေန ရတဲ့ ကြ်န္မ တူကေလး တစ္ေယာက္ မႏၱေလးကို တစ္ေခါက္ ျပန္လာတယ္။ ဒါနဲ႔ ကြ်န္မက ေရာက္တုန္း ေရာက္ ခိုက္ ေအးေအး လူလူ စကား ေျပာရ ေအာင္ ငါ့အိမ္ မွာလည္း ထမင္းစားဦးဟဲ့ ဆိုၿပီး သူ႔ကို ထမင္း ေခၚေကြ်းတယ္။ သူက စားလိုက္ တာ ေခါင္း မေဖာ္ဘူး၊ ဘာေတြနဲ႔ သူစား ေနသလဲလို႔ ၾကည့္လိုက္ေတာ့ ကြ်န္မ တို႔ဆီက ရာသီဟင္း ခရမ္းခ်ဥ္သီး ငါးပိခ်က္ကို တမာရြက္ျပဳတ္နဲ႔ တို႕ျမႇဳပ္ၿပီး စားေန တာကိုး။ ၾကက္သား ဟင္းကေလး ခ်က္ထား တာကို တို႔ပံုေတာင္ မရဘူး။ ” တမာရြက္က ဟိုမွာ မစား ရဘူး ေဒၚေဒၚရဲ႕” ဆိုၿပီး တမာရြက္ ေတြခ်ည္း ထမင္းထဲ ျမႇဳပ္ျမႇဳပ္ စားေနတယ္။

ကြ်န္မတို႔ အညာ မွာေတာ့ တမာပင္က ေပါသမွတ္လား၊  ဒီဇန္နဝါရီလလို ရာသီမွာ တမာပင္ေတြက အရြက္ေတြ ေၾကြၿပီး ရြက္ႏု ကေလးေတြ ထြက္ ၾကၿပီ။ အဲဒါကို ကြ်န္မ တို႔က ခ်ိဳးယူၿပီး ေရနဲ႔ ျပဳတ္တယ္။ အခါးရည္ ကေလး ထြက္သြားၿပီ ဆိုေတာ့ ဇီး(ဆီး) ခ်ဥ္သီး ျပဳတ္ကေလးနဲ႔ အခ်ဥ္သတ္ တယ္။ တမာရြက္ ႏုခ်ိန္မွာ ဇီး (ဆီး) ခ်ဥ္သီး ကလည္း ေပၚတယ္။ တမာရြက္က ခါးေတာ့ အခါးကို အခ်ဥ္ ကေလးနဲ႔ သတ္ ေပးမွ အခါး သက္သာတယ္ ဟုတ္လား။ အဲဒါ တျခား အခ်ဥ္နဲ႔ သတ္ရင္ ရေတာ့ ရတယ္။ ဒါေပ မဲ့ ဇီး(ဆီး) သီး ခ်ဥ္ကေလး က ဇီး(ဆီး) နံ႔ေလး ေမႊးတယ္ေလ။ ဒါေၾကာင့္ ကြ်န္တို႔က ဇီး (ဆီး) ခ်ဥ္သီးမွည့္ ကေလး ေတြကို ျပဳတ္၊ ႏူးေတာ့ လက္နဲ႔ ေခ်နယ္ၿပီး ရတဲ့ အခ်ဥ္ရည္ ကေလးထဲ ေရေႏြး ေဖ်ာၿပီးသား တမာရြက္ ျပဳတ္ကေလး ကိုႏွစ္ၿပီး စိမ္ထား လိုက္တယ္။ ၿပီးေတာ့ သူ႔ကို အတို႔အျမႇဳပ္ လုပ္စားေလ့ ရွိပါတယ္။

ေအာက္ အရပ္က ဒီအခ်ဥ္ ႏွပ္ၿပီး တမာရြက္ ျပဳတ္ကို တမာခ်ဥ္ လို႔လည္း ေခၚၾကရဲ႕။ တမာခ်ဥ္ကို ငါးပိခ်က္၊ ငါးပိရည္၊ ငံျပာရည္ နဲ႔လည္း တို႔ၾက ျမႇဳပ္ၾက ပါရဲ႕။ ဒါေပမဲ့ ခုလို ေဆာင္းမွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ကလည္း အညာမွာ ေပါေနေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ ငါးပိနဲ႔ အခ်ဥ္ ခ်က္ထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ငါးပိခ်က္ ကေလးနဲ႔ တို႔ေတာ့ ပိုၿပီး လိုက္ဖက္ တယ္ေလ။ တမာက အခါး မႈတ္လား။ ကြ်န္မတို႔ အညာမွာ မန္းက်ည္း၊ ထေနာင္းနဲ႔ တမာဟာ ေပါေပါ မ်ားမ်ား ေပါက္တဲ့ အပင္ မ်ိဳးပါပဲ။ တမာကို NEEM လို႔ ေခၚၿပီး အိႏိၵယ ကေတာ့ တမာ ဟာ သြားအတြက္ အေကာင္းဆံုး ေဆးလို႔ သတ္မွတ္ တာမို႔ သူတို႔ လူမ်ိဳး ဓေလ့ တမာ႐ိုးနဲ႔ သြားတိုက္႐ံု သာမက တမာဆီနဲ႔ သြားတိုက္ ေဆးမ်ားပါ ထုတ္လုပ္ ေနေလရဲ႕။ ကြ်န္မတို႔ ဆီမွာ ေတာ့ တမာသီးတဲ့ အခါ အေစ့ကို ဆီႀကိတ္တယ္။ တမာ ရြက္ႏုကို လူေတြက စားတယ္။ ဒါပဲ အသံုး ရွိပါ ေသးတယ္။ တမာရြက္ ႏုတဲ့ အခါ ရြက္ႏု ခူးရင္ တစ္ခုေတာ့ သတိထား ရတယ္။ သူ႕အကိုင္းက ဆတ္တယ္ေလ၊ ဒါေၾကာင့္ တံခ်ဴနဲ႔ ခူးတာက အႏၱရာယ္ ကင္းတယ္။ တမာ ပြင့္တဲ့အခါ သူက အမ်ားႀကီးလည္း ပြင့္တယ္။ ေမႊးလည္း ေမႊးတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကြ်န္မတို႔ ကေလး ဘဝမွာ တမာ ပန္းဟာ ခ်ိဳးစရာ၊ သႀကၤန္အိုး ထိုးစရာ ပန္းပါပဲ။ တမာဟာ မ်ိဳးကြဲ မ်ိဳးပြား ဘယ္ႏွမ်ိဳး ရွိသလဲေတာ့ မသိဘူး။

ကြ်န္မတို႔ ဆီမွာေတာ့ ဟိုအရင္ ကတည္းက ရွိတဲ့ တမာမ်ိဳးကို ကြ်န္မ တို႔က ဗမာမ်ိဳးလို႔ ေခၚၾကတယ္။ စားေတာ့လည္း အဲဒါကို ပိုႀကိဳက္တယ္။ သူက အရြက္ က်ဲတယ္၊ နည္းတယ္။ ကြ်န္မတို႔ အထင္ သူက အခါး နည္းၿပီး ပိုဆိမ့္တယ္ ထင္တယ္။ ေနာက္ စိုက္တဲ့မ်ိဳး တမာ ကေတာ့ အရင္ ကြ်န္မတို႔ ဆီမွာ ရွိႏွင့္ တာထက္ ပိုၿပီး အရြက္စည္ ပါတယ္။ စားတဲ့ လူက ရွိရင္းစြဲ တမာ မရွိရင္ အတူတူ ထားၿပီး စားတာပါ။ သိပ္မခြဲတတ္ ပါဘူး။ ဒီတမာနဲ႔ ပတ္သက္လို႔ ျမသန္းတင့္က တမာ ႏုခ်ိန္ စစ္တမ္း ဆိုၿပီး ၁၉၈၉ ခုႏွစ္က ေဆာင္းပါး တစ္ပုဒ္ ေရးဖူးတယ္။ ျမသန္းတင့္ ကလည္း အညာသား၊ စာကလည္း အေရးေကာင္း ဆိုေတာ့ သူ႕ “တမာႏုခ်ိန္ စစ္တမ္း” က တမာနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး တကယ့္ စာတစ္ေစာင္ ေပတစ္ဖြဲ႕ျဖစ္ က်န္ရစ္ ပါတယ္။ ကြ်န္မတို႔ အညာက ဥတု ရာသီက ပူစရာ ရွိလည္း ေတာ္ေတာ္ ပူျပင္းတယ္။ ဖာရင္ ဟိုက္ ၁၀ဝ က ေက်ာ္တာ ခ်ည္းရယ္။ ပိုပူတဲ့ ႏွစ္ေတြမွာ ၁၁၀ ဒီဂရီေလာက္ အထိ ပူလာတာ။ ေဆာင္းေရာက္ ျပန္ေတာ့လည္း ၇၀ ဒီဂရီေလာက္ အထိ ေအးျပန္ေရာ။ ေႏြနဲ႔ ေဆာင္းမွာ အဲဒီလို ဖာရင္ဟိုက္ ဒီဂရီ ၃- ၄၀ ျခားေတာ့ ဒီဥတုရာသီရဲ႕ ဒဏ္ကို ခံႏိုင္ဖို႔ သဘာဝက ေပးႏိုင္တဲ့ အကာအကြယ္ ကိုလည္း လူက မက္ေမာ ရတယ္ ထင္ပါရဲ႕။

အပူအေအး ကာကြယ္မႈနဲ႔ ပတ္သက္လို႔ ” ေႏြထေနာင္း ေဆာင္း မန္က်ည္း” လို႔ အညာမွာ ရွိတဲ့ ထေနာင္းပင္နဲ႔ မန္က်ည္းပင္ကို ခံုခံု မင္မင္ မက္ေမာမႈနဲ႔ စာဖြဲ႕ေလ့ ရွိပါတယ္။ ေႏြခါမွာ ထေနာင္းပင္က သိပ္အဖိုး တန္တာ အမွန္ပါ။ ေဆာင္းေရာက္ ေတာ့လည္း မန္က်ည္းပင္ေလ။ အညာမွာ ေႏြေရာက္ရင္ ရာသီဥတု ပူပူႀကီးထဲမွာ ေႏြေပါက္မွ ရြက္သစ္ေတြ ေဝလာတဲ့ ထေနာင္းပင္က တစ္ေႏြလံုးကို သူ႕ အစြမ္းအစ ကေလးနဲ႔ အန္တု ေနသလား ေအာက္ေမ့ ရတယ္။ ရြက္ႏု စိမ္းစိမ္း ကေလးေတြ ေဝေနတဲ့ ထေနာင္းပင္ရဲ႕အလွက စိတ္ခ်မ္းသာ စရာ ေကာင္းလိုက္တာ ၾကည့္ မဝဘူး။ ၿပီးေတာ့ အလြန္ ပူျပင္း ေနတဲ့ ပတ္ဝန္းက်င္ ထဲက သူ႕အရိပ္ ကေလး ကလည္း တကယ္ပဲ ေအးသြားတာပါ။ သစ္ပင္ေတြရဲ႕ အရြက္ဆိုတာ အစိမ္း ခ်ည္းပါပဲ။ ဘယ္အပင္က ဘာရြက္ ျဖစ္ ျဖစ္ စိမ္းတာပါပဲ။ ဒါေပမဲ့ ထေနာင္းပင္က ထေနာင္း ရြက္ႏု ထြက္လာတဲ့ အခါ စိမ္းပံုက ဘာရြက္စိမ္း နဲ႔မွ မတူပါဘူး။ အစိမ္းေပမယ့္ အဝါစြက္တဲ့ အစိမ္းမို႔ သူက စိုၿပီး ရႊင္ၿပီး စိမ္းတဲ့ အစိမ္း၊ ပူလြန္းလို႔ တျခား အပင္ေတြက အရြက္ေတြက မေၾကြ ေသးရင္လည္း အေရာင္ မလွ ေတာ့ဘဲ ေရာ္ေနတဲ့ အခ်ိန္မွာ သူက ေဝေနတဲ့ ရြက္သစ္ ေတြက ႏုစိမ္းၿပီး ဝါဖန္႔ဖန္႔ ကေလး ရွိေနလိုက္ ပံုက သစ္ရြက္သာ ဆိုတယ္ အေရာင္ေတြ ေတာက္ေနတဲ့ သစ္ရြက္ပါ။ ကြ်န္မက ပန္းခ်ီ မ်က္စိ မရွိလို႔ အေရာင္ကို ပန္းခ်ီေျပာ မေျပာတတ္လို႔ သာေပါ့။ ဒီအခ်ိန္ ဒီရာသီမွာ ထေနာင္း ရြက္ႏု ကေလး စိမ္းလန္း ေနပံုက သူအရိပ္ထဲ မဝင္ ရေသးဘဲနဲ႔ စိတ္ကို ေအးခ်မ္းႏွင့္ ေစတာမို႔ အလြန္ကို ႏွစ္ၿခိဳက္ ေက်နပ္ဖို႔ ေကာင္းတာပါ။

ၿပီးေတာ့ ထေနာင္းေရာ၊ မန္က်ည္း ေရာ၊ အရြက္ရဲ႕ ရြက္ဖတ္က ေသးေသးကေလး ေတြရယ္။ ဒါေပမဲ့ သူတို႔က စိပ္စိပ္ကေလး ထြက္တဲ့ အရြက္ဆိုေတာ့ အေဝးက လွမ္းၾကည့္ရင္ တစ္ရြက္ခ်င္း မျမင္ ရဘဲ ထိစပ္ ေနတဲ့ အစိမ္းျပင္ အျဖစ္နဲ႔ ျမင္ရတာ။ ဒါေၾကာင့္ ေနကို ကာတဲ့ အရိပ္ ေပးၾကစို႔ ဆိုေတာ့လည္း တျခား ဘာပင္ ေတြနဲ႔မွ မတူဘူး။ တကယ္ လံုေအာင္ မိုးေပး ကာေပး ၾကတဲ့ ရြက္စိပ္ ကေလးေတြ။ ဒါေၾကာင့္ ပူေလာင္ ျပင္းျပတဲ့ ေနပူက လာတဲ့လူက ထေနာင္းပင္ ရိပ္ကို ဝင္လိုက္ ရတဲ့ အခါ သိသိ သာသာ ေအးသြား တယ္ေလ။ ထေနာင္းက ပင္ေစာက္ ပင္ႀကီးမ်ိဳး၊ အကိုင္း အခက္က ေဘးျဖာ ထြက္ေတာ့ ထီးမိုး သလို အရိပ္ ရေစတယ္။ ထေနာင္းဟာ အရိပ္ ရ႐ံု အပင္ ေတာ့လည္း မကဘူး။ သူ႕အရြက္ကို ကြ်န္မတို႔ အညာက လူေတြက စားၾကတယ္။ ထေနာင္း ရြက္ႏု ကေလးေတြ ထြက္လာ ရင္ ခူးၿပီး ျပဳတ္တယ္။ ထေနာင္း ရြက္ႏုျပဳတ္ ေဈးထဲမွာ ေရာင္းတယ္။ ဝယ္လာခဲ့ အိမ္မွာ အ႐ိုး သင္ၿပီး ႏွမ္း၊ ေျမပဲ၊ ပုစြန္ေျခာက္၊ ဆီခ်က္ နဲ႔ သုပ္စား ၾကတယ္ေလ။ သူက ခ်ိဳတယ္ ခ်ဥ္ တယ္ ဆိုတာမ်ိဳး မဟုတ္ဘူး၊ ဆိမ့္တာပါ။ လူေတြက ထေနာင္းပင္က အေခါက္ကို ခြာၿပီးေတာ့ သားေရ နယ္ရာမွာ သံုးတယ္။ ထန္းလ်က္ ခ်က္ရာမွာ ခပ္တယ္။ အရက္ခ်က္ ရာမွာလည္း ထေနာင္း ေခါက္ကို ထည့္ေသးတယ္။ ထေနာင္းပင္ဟာ မႀကီး လြယ္ဘူး။ မန္က်ည္း လိုပဲ ႏွစ္ရွည္ စိုက္ရတဲ့ အပင္မ်ိဳး။ သူ႕ကို ေသမကုန္ ေအာင္ေတာ့ အေခါက္ခြာ သူေတြက သတိထားဖို႔ လိုပါတယ္။ ဘာလို႔လဲ ဆိုေတာ့ ကြ်န္မ တို႔မွာ စီးပြားေရးက အေရးႀကီး ေလေတာ့ နတ္ေနကိုင္း မခ်န္ ႏိုင္တာ ေတြက မ်ားမ်ား လာလို႔ပါ။ ထေနာင္းရဲ႕ အစ္ကို ကေတာ့ မန္က်ည္းေပါ့။ ကြ်န္မ တို႔ငယ္ငယ္က ” ေႏြ ထေနာင္း၊ ေဆာင္းမန္က်ည္း”  ဆိုတာကို အဓိပၸာယ္ ေသေသခ်ာခ်ာ သိတာ မဟုတ္ဘူး။ ႀကီးလာမွ မန္းက်ည္းပင္ ရိပ္ႀကီး အုပ္အုပ္ ဆိုင္းဆိုင္းရဲ႕ ေအာက္ကို ဝင္လိုက္ရင္ ေဆာင္းတြင္းမွာ ေႏြးတာကို သိတယ္။ မန္က်ည္းပင္က ေဆာင္းတြင္းမွာ အရြက္က စည္တုန္း ေဆာင္းကုန္မွ သူက အရြက္ ေၾကြတာ။ အဲဒီေတာ့ မန္က်ည္းရြက္ အထပ္ထပ္ကို ႏွင္းက မထိုးေဖာက္ ႏိုင္ဘူး ထင္ပါရဲ႕။

မန္က်ည္းရြက္က ေၾကြၿပီ ဆိုရင္ အရင္ ကေတာ့ ကြ်န္မတို႔ ကေလး ဘဝ တုန္းက မန္က်ည္းရြက္ႏု ခူးလို႔ အလြန္ ေကာင္းခဲ့ တာေပါ့။ မန္က်ည္းပင္ ေပၚတက္ၾက၊ ရြက္ႏု ခူးၾက၊ လြယ္အိတ္ ေတြနဲ႔ သီခ်င္း တေၾကာ္ေၾကာ္ မန္က်ည္းရြက္ ခူးရင္း သီဆိုၾကနဲ႔ အလြန္ ေပ်ာ္တာ။ မန္က်ည္းပင္က ကိုင္းခိုင္ေတာ့ လူႀကီးေတြ ကလည္း က်ိဳးက်မွာ မပူဘူး။ တက္လို႔ ေကာင္းတဲ့ အပင္ ဆိုရင္ တက္ၾကပဲ။ မန္က်ည္းကိုင္းက ဆတ္မွ မဆတ္တာ။ လက္သန္း လက္ညႇိဳး တုတ္ရင္ လူခိုစီးလို႔ ရေန တယ္ေလ။ မန္က်ည္းရြက္က ေၾကြၿပီ ဆိုရင္ ျဖင့္ မန္းက်ည္းရြက္ အေၾကြကို ေျမဩဇာသမား၊ ပန္းပင္ သစ္ပင္စိုက္ သမားက သိပ္ႀကိဳက္ ပါတယ္။ မန္က်ည္းရြက္ေဆြး ေျမဩဇာ ဆိုတာ သိပ္ေကာင္း သတဲ့။ ၿပီးေတာ့ မႏၱေလးမွာ မန္က်ည္းပင္ႀကီး ေတြကလည္း ေပါမွ ေပါ။ ဒုတိယ ကမၻာစစ္မီးႀကီး ၿမိဳ႕ကို အေလာင္ၿမိဳက္ ခံလိုက္ရေတာ့ ဘိုးစဥ္ ေဘာင္ဆက္က ရွိလာတဲ့ မန္က်ည္း ပင္ႀကီးေတြ စစ္မီး ေလာင္လို႔ ကုန္ပါ ေရာ။ ျပာပံုထဲက ကုန္းထ ရတဲ့ မႏၱေလးက ႐ုတ္တရက္ အရိပ္ အာဝါသ ရေအာင္ ဗာဒံပင္လို ခ်က္ခ်င္း အပင္ ျဖစ္ႏိုင္ တာေတြကို စိုက္ၾက ရတယ္။ မန္က်ည္းက အပင္ ေတာ္ေတာ္နဲ႔ ႀကီး တာ မဟုတ္ေတာ့ မန္က်ည္းကို မစိုက္ၾက ေတာ့ဘူး။ ေလာေလာဆယ္ အရိပ္က ရခ်င္ ၾကတာကိုး။ စစ္ႀကီး မျဖစ္ခင္ ကေတာ့ တစ္ၿမိဳ႕လံုး မန္က်ည္းပင္ ေတြက ရပ္ကြက္တိုင္း လမ္းတိုင္း အိမ္ဝင္းတိုင္းမွာ ရွိေနတာ။ မန္က်ည္းက အရြက္သာ စားရတာ မဟုတ္ေသးဘူး။ ရြက္ႏု ကေလး ဖားလာလို႔ အဖူးနဲ႔ အပြင့္ ကေလးေတြ ဝင္လာၿပီ ဆိုျပန္ ေတာ့လည္း ကြ်န္မတို႔က မန္က်ည္းဖူး ကေလး တြကို ခူးျပဳတ္ၿပီး သုပ္စား ၾကျပန္ေရာ။ မန္က်ည္းပြင့္ မန္က်ည္းဖူးကို အခ်ဥ္ လုပ္ၿပီး သုပ္စား ျပန္ေတာ့လည္း ေျမပဲဆံ ကေလး၊ ႏွမ္းကေလး၊ ဆီခ်က္ ကေလးနဲ႔ အခ်ဥ္သနပ္ ကေလး အျဖစ္ စားလို႔ ေကာင္းျပန္ေရာ။ မန္က်ည္းက ဖူးပြင့္ၿပီးရင္ မၾကာ ပါဘူး။ သီးကင္း ကေလးေတြ ဝင္လာေတာ့ တာပါ။ ကြ်န္မတို႔ အညာက မန္က်ည္းသီးကို သီးကင္းစ ကစၿပီး ရင့္လာ မွည့္လာ ေျခာက္လာတဲ့ အထိ အရြယ္ မေရြး ခူးစား ပါတယ္။ သီးႏု ကေလး ေတြကို ေထာင္း စား၊ ေထာင္းၿပီး ခ်က္စား လိုက္တာ အေစ့ ဝင္လို႔ လာတဲ့ အထိပါ။ အေစ့ဝင္ ေတာ့လည္း သီးရင့္ကို တစ္ခါ ျပဳတ္ၿပီး ခ်ဥ္ရည္ဟင္းမွာ အခ်ဥ္ရည္ ထည့္ျပန္ ပါေရာ။ သီးရင့္က မွည့္ခ်င္လို႔ ရြမ္းလာ ေတာ့လည္း မန္က်ည္းသီး ရြမ္းျပင္းကို မန္က်ည္း ၾကက္ဆူလို႔ ေခၚၿပီး စပ္ခ်ဥ္ဟင္း အျဖစ္နဲ႔ ငါးပိ တစ္မ်ားနဲ႔ ခ်က္စား ျပန္ပါေရာ။ မန္က်ည္း ၾကက္ဆူ ဟင္းက အနံ႔ေလး တစ္မ်ိဳး ေမႊးေသးတယ္။ မန္က်ည္းက မွည့္သြားၿပီ ဆိုရင္ေတာ့ တစ္ႏိုင္ငံလံုး သံုးဖို႔၊ ႏိုင္ငံျခား တင္ပို႔ဖို႔ အထိ က်ယ္ျပန္႔ သြားၿပီေလ။ မန္က်ည္း မွည့္ဟာ ကြ်န္မတို႔ ငယ္ငယ္က ” ေႏြထေနာင္း၊ ေဆာင္း မန္က်ည္း” ဆိုတာကို အဓိပၸာယ္ ေသေသခ်ာခ်ာ သိတာ မဟုတ္ဘူး။ ႀကီးလာမွ မန္းက်ည္းပင္ ရိပ္ႀကီး အုပ္အုပ္ ဆိုင္းဆိုင္းရဲ႕ ေအာက္ကို ဝင္လိုက္ရင္ ေဆာင္းတြင္းမွာ  ေႏြးတာကို သိတယ္။

အညာ ေဒသရဲ႕ တစ္ခုေသာ ဝင္ေငြ ရတဲ့ ေဒသ ထြက္ကုန္ပါ။ အထူးသျဖင့္ ေက်ာက္ပန္းေတာင္း၊ ရမည္းသင္း စတဲ့ ေဒသ ေတြမွာ မန္က်ည္းဟာ စီးပြား ေရး လုပ္ငန္း တစ္ခုပါ။ ေက်ာက္ပန္းေတာင္းက ထြက္တဲ့ မန္က်ည္းက အသားထူ လို႔တဲ့ ဝယ္သမားက ေဈးပို ေပးရတယ္။ မန္က်ည္းထြက္တဲ့ ေဒသ ေတြမွာ ေျပာတဲ့ စကား တစ္ခု ရွိေသးတယ္။ ” မန္က်ည္း တစ္လွည့္ ဆီးတစ္လွည့္”  ပါတဲ့။ အဓိပၸာယ္က ဒီႏွစ္ မန္က်ည္းက သိပ္သီးလို႔ ဝင္ေငြ ေကာင္းခဲ့ရင္ ေရွ႕ႏွစ္ေတာ့ မန္က်ည္းက အသီး နည္းနည္း ေလွ်ာ့မယ္၊ အဲဒီႏွစ္က ဆီး အထြက္ ေကာင္းတဲ့ႏွစ္ ျဖစ္တယ္လို႔ ေျပာခ်င္ တာပါ။ ဒါက သစ္ပင္မ်ားရဲ႕ ထံုးစံ တစ္ႏွစ္မွာ အမ်ားႀကီး သီးထားရင္ ေနာက္ႏွစ္ ဆက္ၿပီး အမ်ားႀကီး မသီး ဘူးေလ အနားယူတဲ့ သေဘာ၊ သီးေတာ့ သီးတယ္ ဒါေပမဲ့ အသီး ေလွ်ာ့တယ္။ တစ္ႏွစ္ နားလိုက္ ေလွ်ာ့လိုက္ရင္ ေနာက္ႏွစ္ေတာ့ ပိုသီး ျပန္ေရာ၊ အထြက္ ေကာင္းျပန္ေရာ ဆိုတဲ့ သေဘာပါ။ စာေရးဆရာႀကီး ဒါ႐ိုက္တာ ဦးသုခ ႐ိုက္ကူး ခဲ့တဲ့ အသံုးလံုး ႐ုပ္ရွင္ကား “ဘယ္သူ ၿပိဳင္လို႔ လွပါေတာ့ႏိုင္”  ဇာတ္ကားမွာ ” ေရႊရွိသယ္၊ ေငြရွိသယ္၊ မန္က်ည္း ရွိသယ္၊ စာသင္ဖို႔ လိုပါဘူး” ဆိုတဲ့ စကားကေလး မွတ္မိ ၾကမွာေပါ့၊ အညာက တခ်ိဳ႕ ေဒသမွာ မန္က်ည္းက စီးပြားေရးမွာ အေရးပါတာ ကို ေျပာခ်င္တာပါ။

စီးပြားေရးကို ကိုင္တြယ္ အုပ္ခ်ဳပ္မႈ ပံုစံေျပာင္း ကာစ အခ်ိန္ တစ္ခ်ိန္တုန္း ကေတာ့ ဟာသေလး တစ္ခု ထြက္လာ ေသးတယ္။ အဲဒီ ေဒသ ဆိုင္ရာ အာဏာပိုင္ တစ္ေယာက္က မန္က်ည္းကို ဘယ္ေရြ႕ဘယ္မွ်သာ ေရာင္းစား ရမယ္၊ ဘယ္ေရြ႕ဘယ္မွ် ကိုေတာ့ မ်ိဳးအတြက္ ခ်န္ထား ရမယ္လို႔ အမိန္႔ေပး ခဲ့ဖူး ပါသတဲ့ ေျပာစမွတ္ ကေလးေတြပါ။ မန္က်ည္းပင္ ဆိုတာ စိုက္ထားရင္ တစ္ပင္ကို ႏွစ္ေတြ ရာနဲ႔ခ်ီၿပီး အသက္႐ွည္ တတ္တဲ့ အပင္မ်ိဳး။ ပုဂံေခတ္က မန္က်ည္းပင္ ခုထက္ထိ ႐ွိေသး တယ္လို႔ ေျပာႏိုင္ပါတယ္။ မန္က်ည္းဟာ ႀကီးခဲတယ္။ အသက္ ႐ွည္တယ္။ ၿပီးေတာ့ ေလဒဏ္ မိုးဒဏ္ ခံတယ္။ ဘယ္ မုန္တိုင္း တိုက္တိုက္ မန္က်ည္းပင္ ႀကီးေတြ ျပတ္သတ္ ၿပိဳလဲ ကုန္တယ္လို႔ မျဖစ္ ေလ့ဘူး။ အပင္က သိပ္ခိုင္ ၿမဲတဲ့ အပင္ ေတြပါ။ ဒီလို ခိုင္ၿမဲေတာ့ အေၾကာင္း မသင့္လို႔ ခုတ္လွဲရရင္ မန္က်ည္းသားကို လႊမ်ားနဲ႔ ျဖတ္ေတာက္ၿပီး စဥ္းတီတံုးမ်ား အျဖစ္ အသံုးျပဳရ ပါတယ္။ မန္က်ည္းသားက သိပ္မာ တယ္ ဟုတ္လား။ စဥ္းတီးတံုး လုပ္လို႔ အေကာင္းဆံုးပဲ။

အဲဒီ မန္က်ည္းမာတဲ့ သတၲိေၾကာင့္ ဒီေခတ္မွာ ႀကီးမားတဲ့ အႏၱရာယ္ တစ္ခု ေပၚေပါက္ လာတာလည္း စိတ္မခ်မ္း ေျမ့စရာ ၾကားလာ ရတယ္။ အဲဒါကေတာ့ မန္က်ည္းသားက မာလို႔ သူ႔ကို ေသြးၿပီး သူ႕ေသြးဖတ္ကို အေမႊးတိုင္ လုပ္ငန္း သမား မ်ားက သံုးစြဲ ေနၾကပါ သတဲ့။ အဲဒီေတာ့ ေရစႀကိဳနယ္မွာ ဆိုရင္ မန္က်ည္းပင္ ႀကီး ေတြကို ခုတ္လွဲၿပီး အေမႊးတိုင္ လုပ္ဖို႔ ေရာင္းစား ၾကတာ မန္က်ည္း ပင္ႀကီးေတြ ေတာ္ေတာ္ ကုန္ၿပီလို႔ ၾကားရတယ္။ မန္က်ည္းဟာ ကြ်န္းသစ္ေတာ ျပဳန္း သလို ျပဳန္း ရရင္ ကြ်န္းပင္လို ျပန္စိုက္ေတာ့ ႏွစ္ ၈၀ ႏွစ္ ၁၀ဝ နဲ႔ အပင္ႀကီး ျဖစ္မလာဘူး။ ၿပီးေတာ့ မန္က်ည္းကို ျပန္စိုက္တဲ့ လူလည္း မ႐ွိဘူး။

ဒါေၾကာင့္ အရြက္ေရာ၊ အပြင့္ေရာ၊ အသီးေရာ၊ စားရတဲ့ အပင္၊ တစ္ခါ ေပါက္ေနရင္ ႏွစ္ေပါင္း (၄-၅-၆၀ဝ) အသက္႐ွင္ ေနတဲ့အပင္ႀကီး ေတြမို႔ သိပ္ ႏွေျမာရ ပါတယ္။ ျဖစ္ႏိုင္ရင္ သူ႔ကိုေတာ့ ခ်မ္းသာ ေပးၾက ပါလို႔ ေတာင္းပန္ခ်င္ လွတယ္။

ေရးသူ = လူထုေဒၚအမာ။ မူရင္းလင့္သုိ႔

Advertisements

January 23, 2011 - Posted by | အညာေျမအလွစာေပက႑ |

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: