ေက်ာက္ပန္းေတာင္းအသင္း

လြမ္းေနတဲ့ မနက္စာမ်ား

“သားငယ္ေရ… ထပါေတာ့… စားေတာ္ပဲသည္ေစာင့္ေပးပါဦး… ေမေမ ေနာက္ေဖးမွာ ဟင္းခ်က္ေနေတာ့ မၾကားလိုက္ပဲလြတ္သြားမွာစိုးလုိ႔ပါ…”
ကၽြန္ေတာ္က အဲသည္လုိ ၄-၅ ခါေလာက္ႏိႈးမွထပါတယ္။ ေနာက္ဆံုး မရမကႏိႈးေတာ့မွ “ဟုတ္ကဲ့… ” ဆိုၿပီး မထခ်င္ထခ်င္နဲ႔ ထလာၿပီး စားေတာ္ပဲသည္အလာကိုေစာင့္ပါတယ္။

အညာမွာေတာ့ မနက္စာစားတဲ့ ပဲျပဳတ္ကို စားေတာ္ပဲျပဳတ္လုိ႔ပဲေခၚတယ္။

ပဲျပဳတ္သည္ ေအာ္သံၾကားေတာ့မွ ပဲျပဳတ္သည္ကိုေခၚ ၿပီးေတာ့ ေနာက္ေဖးကိုလွမ္းေအာ္ပါတယ္…
“ေမေမေရ ပဲျပဳတ္သည္လာၿပီ…”
အဲဒီေတာ့မွ ေမေမက ပဲျပဳတ္ထည့္ဖို႔ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္နဲ႔ ပိုက္ဆံကိုယူလာၿပီး ၀ိုင္းေပါက္၀မွ ပဲျပဳတ္ေတာင္းကိုခ်ၿပီး ေစာင့္ေနတဲ့ အသည္ဆီကုိလာပါတယ္။
“တစ္က်ပ္ခဲြဖိုးထည့္ ေအ… ”
“ဟုတ္…”
“ညည္းထည့္ေပးတဲ့ ပဲျပဳတ္ကလည္း နဲနဲလာၿပီ…”
“ပဲေတြကေစ်းၾကီးလာေတာ့ မကိုက္ေတာ့ဘူး….”
“ေအးေအး… ဒါဆုိလည္း ႏွစ္က်ပ္ဖုိးထည့္လိုက္ပါ…”

မနက္စာကို ထမင္း နဲ႔ ပဲျပဳတ္ ကို ဆီရႊဲရႊဲေလးဆမ္း ၿပီးေတာ့ ငပိေၾကာ္၊ ငါးေျခာက္ေၾကာ္၊ ငါးေျခာက္ဖုတ္၊ ေနာက္ၿပီး ရာသီကိုလိုက္ၿပီး တခါတေလ ဆီးျဖဴသီး ဆားေရစိမ္၊ သရက္သီးဆားေရစိမ္၊ အိမ္လုပ္ သရက္သီးသႏွပ္ တစ္မ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ တြဲၿပီးစားေလ့ရွိပါတယ္။ တခါတရံလည္း ၾကက္သြန္အနီကို လွီးၿပီး ထမင္းထဲထည့္စားပါေသးတယ္။  ထမင္းၾကမ္း က်န္တဲ့ေန႔ေတြမွာ စားေတာ္ပဲျပဳတ္ကို ၾကက္သြန္၊ ဆႏြင္း နဲ႔ ထမင္းေၾကာ္ၿပီး ငပိေၾကာ္ေလးနဲ႔တြဲစားလိုက္ရတာ အင္မတန္မွ စားလို႔ျမိန္ပါတယ္။

ေန႔တုိင္းေတာ့ ပဲျပဳပ္သည္ဆီကေန စားေတာ္ပဲျပဳတ္၀ယ္ စားသည္မဟုတ္၊ ပဲျပဳတ္သည္ကလည္း ေကာက္ညွင္းငခ်ိတ္ေပါင္းပါတြဲေရာင္းလို႔ မနက္စာကို ငခ်ိတ္ေပါင္းအိအိေလးနဲ႔စားေတာ္ပဲကို ငါးရံ႕ေျခာက္ဖုတ္ေကာင္းေကာင္းေလးနဲ႔တြဲစားရတဲ့ အရသာ တကယ္ကို မေမ့ႏိုင္စရာပဲ။

တခ်ိဳ႕ေန႔ေတြမွာေတာ့…

“သားငယ္ေရ… ေမေမကို မနက္စာ အေၾကာ္၀ယ္ေပးပါဦး…”
“…”
“သားငယ္… ျမန္ျမန္ထေတာ့ကြာ.. ေက်ာင္းေနာက္က်လိမ့္မယ္… ” အဲလို အသံေလးနဲနဲမာနဲ႔ အတင္းႏိႈးေတာ့မွ
“ဟုတ္…………..”
ဆုိၿပီးထခါ မ်က္ႏွာသစ္၊ အေၾကာ္၀ယ္ဖုိ႔ ခ်ိဳင့္ကိုယူ၊ စက္ဘီးထုတ္…
“ေမေမေရ.. ဘာအေၾကာ္၀ယ္ခဲ့ရမလဲ….”
“ေၾကာ္ၿပီးစ ပူပူေလးျဖစ္တဲ့ အေၾကာ္သာ၀ယ္ခဲ့… တစ္ေယာက္ကို ႏွစ္ခု၊ ႏွစ္က်ပ္ဖိုး၀ယ္ခဲ့… အပိုရမလားလုိ႔ေမးေနာ္…”
“ဟုတ္….”
ဆိုၿပီး ေစ်းနားက အေၾကာ္ဆုိင္ကို စက္ဘီစီးၿပီး သြားပါတယ္။

အိမ္မွာက မ်ားေသာအားျဖင့္ မိသားစုေလးေယာက္ပဲရွိတတ္ေတာ့ တစ္ေယာက္ကို ႏွစ္ခုႏႈန္း၊ အေၾကာ္က တစ္ခုတမတ္၊ ႏွစ္က်ပ္ဖုိးဆုိ ရွစ္ခုရပါတယ္။ အဲဒါကေတာ့ ရွစ္ဆယ့္ရွစ္ခုႏွစ္ေလာက္အထိေပါ့။ ေနာက္ပိုင္းေတာ့ အေၾကာ္ေတြလည္း ငါးမူး၊ တစ္က်ပ္၊ ႏွစ္က်ပ္၊ ငါးက်ပ္…နဲ႔ တျဖည္းျဖည္းေစ်းတက္သြားတာ၊ အခုဆုိဘယ္ေလာက္ေတာ္ျဖစ္ေနၿပီးလည္းမသိဘူးေနာ္။

အညာမွာ ေဆာင္းတြင္းဆုိ အသည္းခိုက္ေအာင္ေအးတာမို႔ ေစာေစာစီးစီး အိပ္ရာထ၊ အျပင္ထြက္ရတာ အင္မတန္၀န္ေလးပါတယ္။ ခ်မ္းခ်မ္းစီးစီး စက္ဘီးကိုေျဖးေျဖးပဲစီးၿပီးသြားပါတယ္။

အေၾကာ္သည္ကလည္း မနက္ဆုိ ဗယာေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္ေပါင္းေၾကာ္၊ ပဲေၾကာ္ေတြသာ အေၾကာ္မ်ားပါတယ္။ ဗူးသီးေၾကာ္ကေတာ့ ညေနမွ ပဲရတတ္တာမ်ားေတာ့၊ ဗယာေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ တစ္မ်ိဳးမ်ိဳး၀ယ္ကာ ထမင္းပူပူဆီရႊဲရႊဲဆမ္း၊ ငပိေၾကာ္လုိမ်ိဳးနဲ႔ တြဲဖက္စားပါတယ္။

ေက်ာင္းပိတ္ရက္ ေအးေအးေဆးေဆးျဖစ္တဲ့ေန႔မ်ိဳးမ်ားဆုိရင္ေတာ့….
“သားငယ္ေရ…. ေမေမ့ကို မုန္႔မ်ားသလက္နဲ႔ အေၾကာ္၀ယ္ေပးပါ။ ဒီေန႔ မုန္႔မ်ားသလက္နဲ႔ အေၾကာ္သုတ္စားမယ္။ သားတုိ႔အိပ္ေနတုန္း စားေတာ္ပဲကို ၀ယ္ထားၿပီးၿပီ…”
“ဟုတ္ကဲ့.. ဘယ္ႏွစ္ခု၀ယ္ရမွာလဲ….”
“မုန္႔ပ်ားသလက္ ငါးခုနဲ႔ အေၾကာ္ ရွစ္ခု၀ယ္ခဲ့… အေမ့ ေစ်းသြားတဲ့ ပိုက္ဆံအိတ္ထဲမွာ တစ္ဆယ္တန္ရွိတယ္.. ယူသြားလိုက္…”
“ဟုတ္….”

မုန္႔ပ်ားသလက္ကို ကတ္ေၾကး တို႔ အေၾကာ္တုိ႔ကို ကတ္ေၾကးနဲ႔ကိုက္၊ စားေတာ္ပဲျပဳတ္ထဲ့၊ ၾကက္သြန္မိတ္၊ ငံျပာရည္၊ ဆီ ရႊဲရႊဲဆမ္းထားတဲ့ မုန္႔ပ်ားသလက္ အေၾကာ္သုတ္ကိုေတာ့ တအိမ္လံုးၾကိဳက္လို႔ မ်ားမ်ားလုပ္ၿပီးစားေလ့ရွိတယ္။

တခါတေလမွ လာတတ္တဲ့ မုန္႔ေရ (ေရမုန္႔) သည္ အသံမ်ားၾကားလိုက္ရင္…
“သားေရ… အေၾကာ္ေလးေျပး၀ယ္လိုက္ပါဦး… ေမေမ မုန္႔ေရ ၀ယ္ထားတယ္…”
အင္မတန္စားလုိ႔ေကာင္းတဲ့ မုန္႔ေရသည္ အဖြားၾကီးက အိမ္နားကို တခါတရံမွသာလာတတ္ပါတယ္။

အိမ္နားကို အျမဲလာတတ္တဲ့ ေစ်းသည္တစ္ေယာက္ကေတာ့ ကတၱီပါပဲျပဳတ္ေရာင္းတဲ့ေစ်းသည္ပါပဲ။ ကၽြန္ေတာ္က ကတၱီပါပဲျပဳတ္ ကို မၾကိဳက္လုိ႔ ကတၱီပါပဲျပဳတ္ကို မနက္စာအျဖစ္၀ယ္တဲ့ေန႔ဆုိ မ်က္ႏွာမေကာင္းတတ္ပါ။ အဲဒါေၾကာင့္လည္း ေမေမက ေတာ္ေတာ္ေလးၾကာလုိ႔မွ တခါပဲ ၀ယ္တတ္ပါတယ္။

ေဆာင္းတြင္းေတြမွာ ခရမ္းသီးေပါလုိ႔ ခဏခဏခ်က္စားျဖစ္ပါတယ္။ ေပါေပါမ်ားမ်ားခ်က္ေတာ့လည္း ခရမ္းသီးခ်က္က က်န္ေနတတ္ပါတယ္။ တခါတေလေတာ့လည္း တမင္က်န္ေအာင္ခ်က္ထားၿပီး မနက္မွာ ခရမ္းသီးခ်က္ကို ထမင္းနဲ႔ေၾကာ္ ဆီးျဖဴသီးဆားေရစိမ္၊ ငပိေၾကာ္ေလးနဲ႔ တြဲဖက္စားရတာလည္း အင္မတန္စားလုိ႔ေကာင္းတာပါပဲ။

မနက္စာတိုင္းမွာေတာ့ ႏြားႏို႔စစ္စစ္ မလိုင္အျပည့္နဲ႔ေဖ်ာ္ထားတဲ့ ေကာ္ဖီကေတာ့ မပါမျဖစ္။ ငယ္ငယ္ကတည္းက ေကာ္ဖီကို စြဲစြဲျမဲျမဲေသာက္ျဖစ္ခဲ့တာ… အခုအခ်ိန္အထိ ေကာ္ဖီျဖတ္မယ္လုိ႔ (ပံုရိပ္လုိ) တခါမွ အေတြးထဲမေရာက္မိပါဘူး။

အေျပာင္းအလဲျဖစ္ေအာင္ တခါတေလေတာ့ ပဲျပဳတ္နံျပား၊ ဒါမွမဟုတ္ နံျပားေထာပတ္သုတ္ နဲ႔ ဆုိင္က လက္ဖက္ရည္က်က်ကို ၀ယ္ၿပီး အိမ္မွာစားေလ့ရွိပါတယ္။

ငယ္ငယ္က ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ျမိဳ႕ေလးမွာ မုန္႔ဟင္းခါး၊ ေခါက္ဆြဲ၊ နန္းၾကီးသုတ္ တုိ႔ကို မနက္စာအျဖစ္ေရာင္းေပမယ့္ စားလုိ႔ေကာင္းတဲ့ဆုိင္ရယ္လုိ႔ မရွိပါဘူး။ ေနာက္ၿပီး အညာမုန္႔ဟင္းခါးဆုိတာ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ နန္းလတ္ေလာက္ကို ၾကက္သားနဲ႔ခ်က္တဲ့ ကုလားပဲဟင္းတဲြစားတာပါ။ အဲဒီ မုန္႔ဟင္းခါးကို တအိမ္လံုးက မၾကိဳက္ေတာ့ မစားျဖစ္ပါဘူး။

အညာမွာ ေက်ာင္းပိတ္ရက္မ်ားေတြ မွာစားတဲ့ မနက္စာကေတာ့ အင္မတန္ အခ်ိန္ၾကာပါတယ္။ မနက္စာစားၿပီး မိသားစုစကား၀ိုင္းျဖစ္သြားရင္ လက္က ထမင္းလံုးေတြေျခာက္တဲ့အထိ တေမ့တေမာ ျဖစ္သြားတတ္ပါတယ္။ တခါတေလ ေမေမေစ်းသြားတာေနာက္က်လုိ႔ ေန႔လည္စာကို ရွိတာေလးနဲ႔ခ်က္တဲ့ ေရာက္ယားဟင္း (ျဖစ္သလိုခ်က္) နဲ႔ပဲဲ စားရတာေတြလည္း ရွိပါေသးတယ္….

ဒီကိုေရာက္ေတာ့ ရံုးဖြင့္တဲ့ရက္ေတြဆုိ အိပ္ရာကထ ကမန္းကတန္းေျပးရေတာ့၊ အခ်ိန္နဲနဲရရင္ ဆုိင္မွာ၀င္ ဗလာၾကာဇံေၾကာ္ကို ၾကက္ဥနဲ႔စား၊ ေကာ္ဖီေလးေသာက္ေပါ့… အခ်ိန္မရရင္ေတာ့ ေန႔လည္စာနဲ႔ေပါင္းစားေပေတာ့…

ရံုးပိတ္တဲ့ရက္က်လည္း အိပ္ရာကမထ ေနျမင့္ေအာင္အိပ္ၿပီး ေန႔လည္စာနဲ႔ေပါင္းတဲ့ မနက္စာေတြလည္း မ်ားလွပါၿပီ….

အဲလုိမ်ားေတာ့လည္း အညာက မနက္စာေတြကိုလြမ္းလာပါတယ္… လြမ္းလုိ႔လည္းခ်ေရးလိုက္တာေပါ့ေနာ္….

မွတ္ခ်က္ = ကုိပီတိ ဆုိတဲ့ ပုဂံေညာင္ဦးသား အကုိတစ္ေယာက္ ရဲ႕ အေရးသား ျဖစ္ပါတယ္.. 2007 တည္းက ကုိယ္ပိုင္ ဆုိဒ္နဲ႔ စာေတြ ကဗ်ာေတြ ေရးသားခဲ့ သူ .. ယခုထိလဲ ေရးသားေနဆဲျဖစ္ပါတယ္။ အညာေျမ အေၾကာင္း ပိုစ္မ်ား နဲ႔ ကဗ်ာမ်ား အရမ္းေကာင္းပါတယ္။  ကုိပီတိဆုိဒ္သုိ႔

Advertisements

January 29, 2011 - Posted by | အညာေျမအလွစာေပက႑

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: