ေက်ာက္ပန္းေတာင္းအသင္း

အညာေဒသေပါက္တဲ့ မန္က်ီးပင္

မန္က်ီးပင္ဟာ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ေက်ာက္ပန္းေတာင္း အညာေဒသမွာ သဘာဝ အေလွ်ာက္ ေပါက္ေရာက္တဲ့ အပင္ျဖစ္ပါတယ္။  မန္က်ီးပင္ဟာ အရြယ္ သံုးပါး က်ားမ ႀကီးငယ္ မေရြး လူအမ်ားအတြက္  အလြန္ အသံုး ဝင္ပါတယ္။  ကၽြန္ေတာ့္ ဇာတိေျမ လက္ပန္က်င္းရြာမွာ ငယ္ငယ္ကေပါ့ – မန္က်ည္း ပင္ေပၚမွာ ေျပးတမ္းလိုက္တမ္း ကစားၾကတယ္။ မန္းက်ီးကိုင္း လက္တညွိဳး အရြယ္က လူတကုိယ္စာ ခုိစီးလုိ႔ရတယ္။ တန္းေက်ာင္း ပိတ္တဲ့ ေႏြကာလ မ်ားမွာဆုိ မန္က်ည္းပင္ေအာက္ တြတ္ထုိးတန္းကစားၾကတယ္။ လိပ္ဥဖြက္ တမ္း ကစားၾကတယ္။ ဂံုညင္းထုိးတန္း ကစားၾကတယ္။ မန္းက်ည္းေစ့တန္းစီ ၿပီး ေလာက္စာလံုးနဲ႔ ပစ္လုိ႔ ေလာင္းကစား လုပ္ၾကတယ္။ မန္က်ီးေစ့က ေရႊပါပဲ။ ကေလးဘဝကေပါ့။

စာေရးဆရာမႀကီး လူထု ေဒၚအမာရဲ႕ အညာနဲ႔တမာ ပိုစ္မွာ မန္က်ီးပင္ အေၾကာင္းပါပါတယ္။  သစ္ေတာ ဝါးေတာ ျပဳန္းတီးလာျခင္းနဲ႔ အညာေဒသ မုိးေခါင္ေရရွား ျဖစ္ ရျခင္းရဲ႕ ေသာ့ခ်က္အေၾကာင္းမ်ား ေတြးသြားလုိ္က္တာ လက္ဖ်ားခါေလာက္ရဲ႕။ ေရစႀကိဳက ထုတ္တယ္ ေရစႀကိဳက ထုတ္တယ္ နဲ႔ ထက္ထက္ ေၾကာ္ညာတဲ့ အေမႊးတုိင္ေတြေပါ့။ မန္က်ီးသားက မာတယ္။ မီးၾကာၾကာ အထြန္းခံတယ္တဲ့။ မန္က်ီးသားနဲ႔ လုပ္တယ္။ ရွင္းရွင္းပဲေျပာမယ္ ေက်ာက္ပန္းေတာင္း မန္က်ီးသားနဲ႔ ေတာ့ ေပးမထုတ္နုိင္ပါဘူး။

http://lapyaelynn.blogspot.com မန္က်ီးပင္ အေၾကာင္း အသံုးဝင္ပံု ကုိ ျပဳစုေရးသားထားတဲ့ ပုိစ္ကို ေကာ္ပီ ကူးလာပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ မန္က်ီးပင္ လုိ႔ေရးပါတယ္။ သူကေတာ့ မန္က်ည္း လုိ႔ ေရးထားပါတယ္။

ပံုသဏၭာန္ း ပင္ႀကီးမ်ိဳး ျဖစ္သည္။ ငွက္ေမြးရြက္ေပါင္း ျဖစ္သည္။ အဖူးႏွင့္ အဆံုးသတ္ေသာ ပန္းခိုင္မ်ိဳးျဖစ္သည္။ အသီးသည္ ႐ွည္ေမ်ာေမ်ာ နည္းငယ္ေကြးသည္။ မအက္ကြဲသီး ျဖစ္သည္၊ အေစ့သည္ ေလးေထာင့္ပံုသဏၭာန္ျဖစ္၍ နီညိဳေရာင္ရွိသည္။
အပင္-အၿမဲစိမ္း သစ္မာပင္ ႀကီးမ်ိဳး ျဖစ္သည္။ အေခါက္မ်ား မည္းၫိုေရာင္ ရွိၿပီး ထူၿပီး ၾကမ္းသည္။ အကိုင္းမ်ားစြာ ျဖာသည္။
အရြက္-ငွက္ေမြး ရြက္ေပါင္း ျဖစ္သည္။ ရြက္လႊဲ ထြက္သည္။ ရြက္ျမြာမ်ား ေသးငယ္၍ ႏူးညံ့ၿပီး မ်က္ႏွာခ်င္း ဆိုင္ ထြက္သည္။ ရွည္ေမ်ာေမ်ာ ပံုရွိသည္။
အပြင့္- ေသးငယ္သည္။ အ၀ါေရာင္ ေပၚတြင္ အနီစင္း မ်ားရွိသည္။ တစ္ခိုင္တြင္ အပြင့္ ၁၀-၁၅ ပြင့္ ပါရွိသည္။ တန္ေဆာင္မုန္း နတ္ေတာ္လ တြင္ ပြင့္၏ ။
အသီး-သီးေတာင့္ ရွည္မ်ိဳး ျဖစ္သည္။ စိမ္းၫိုေရာင္ ရွိသည္။ အသားထူသည္ ။ တစ္ခန္း တြင္ အေစ့ တစ္ေစ့ ပါသည္။ အေစ့သည္ ေတာက္ပ ေသာ ၫိုမည္းေရာင္ ရွိ၍ မာသည္။ ျပာသို ၊ တပို႔တြဲ ၊ တေပါင္း တြင္ အသီးရင့္ သည္။

အာနိသင္— ျမန္မာ ေဆးက်မ္းမ်ား အလိုအရ မန္က်ည္းပင္ သည္ ပူ၏ ၊ခ်ဥ္၏ ၊ သည္းေျခကို ျဖစ္ေစ တတ္၏ ၊ သလိပ္ကို ပြားေစ ၏ ၊ ေလကို ႏိုင္၏ ၊ အရြက္သည္ ေရာင္တင္း ျခင္း ၊ ေသြးေဖာက္ ျပန္ျခင္း ၊ နားေရာဂါ ၊ မ်က္စိ ေရာဂါ ၊ ေျမြဆိပ္ သင့္ျခင္း တို႔ကို ႏုိင္၏ ။အသီးစိမ္း သည္ ခ်ဥ္၏ ၊ ခ်ိဳ၏ ၊ ပူ၏ ၊သည္းေျခႏွင့္ သလိပ္ကို ျဖစ္ေစ၏ ။ အသီးမွည့္သည္ ပူ၏ ၊ ၀မ္းမီး ကို ေတာက္ေစ ၏ ၊ အနည္းငယ္ ၀မ္းသက္ေစ ၍ သလိပ္ႏွင့္ ေလကို ႏိုင္၏။
အသံုးျပဳပံု-
ပဥၥငါးပါး
၁ ။ မန္က်ည္း ပဥၥငါးပါးကို ျပာ ခ်ဆား ခ်က္ၿပီး ညနံနက္ အနည္းငယ္ မွ်စီ ေသာက္ေပးပါက ေသြးလံုး ေလလံုး ေပ်ာက္၏။
အေခါက္
၁ ။ အေခါက္ကို ေညာင္းက် ေရာဂါ ၊ ဆီးႏွင့္ စပ္လ်ဥ္းေသာ ေရာဂါ ၊ ေသြးျမင္း သရိုက္ ေရာဂါ ၊ ကိုယ္ေရ ၀ါ ေရာဂါ ႏွင့္ ၀မ္းဗိုက္ေအာင့္ နာက်င္ျခင္း ေရာဂါမ်ား တြင္ သံုး၏။
၂ ။ အေခါက္ကို အေပြးႏွင့္ တကြ ျပာခ်ၿပီး အစာစား ၿပီး ေနာက္ ေရႏွင့္ ေရာေသာက္ေသာ္ ေလခ်ဥ္ တက္ျခင္း အန္ျခင္း ေပ်ာက္၏ ။
၃ ။ အေခါက္ျပာ ကို ပ်ားရည္ႏွင့္ ေဖ်ာ္လ်က္ေသာ္ ၀မ္းဗိုက္ ထိုးေအာင့္ နာက်င္ျခင္း ေပ်ာက္၏ ။
၄ ။ အေပြးကို ကၽြမ္းေအာင္ ဖုတ္၍ အမႈန္႔ ျပဳၿပီး ေရေႏြးႏွင့္ ေသာက္က အစာမေၾက ေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
၅ ။ အေခါက္ကို ေရႏွင့္ ေသြး၍ မ်က္စိနာ ၊ အနာဖု မ်ား၊ အဆိပ္ရွိ သတၱ၀ါမ်ား ကိုက္ေသာ ဒဏ္ရာမ်ား ကို လိမ္းေပးက ေပ်ာက္၏ ။
အရြက္
၁ ။ အရြက္ရည္ ကို ႏွမ္းဆီႏွင့္ ေရာခ်က္၍ နားတြင္ အနည္းငယ္ ခတ္ေပးေသာ္ နားကိုက္ နားနာ ေပ်ာက္၏ ။
၂ ။အရြက္ႀကိတ္ ၫွစ္ရည္ကို နံနက္ ည ေၾကြဇြန္း ႀကီး တစ္ဇြန္း က် ေသာက္ေသာ္ ဆီးပူျခင္း ေပ်ာက္၏။
၃ ။ အပူလြန္ ၍ ယားယံျခင္းအတြက္ မန္က်ည္း ရြက္ ႀကိတ္ၫွစ္ရည္ ကို လိမ္းေပးက ေပ်ာက္၏ ။
၄ ။ မန္က်ည္းရြက္ ၫွစ္ရည္သည္ တစ္ဆ၊ သိေႏၶာဆား ႏွစ္ဆ ေရာ၍ ေသာက္ပါက ေျမြဆိပ္ ေျပေစ ၏ ။
၅ ။ မန္က်ည္းရြက္ ႏွင့္ ကလိန္ေစ့ ေရာစားပါ က ေခၽြးထြက္ လြန္ျခင္း ၊ ေခၽြးနံ႔ မေကာင္းျခင္း ေပ်ာက္၏။
အသီး
၁ ။ မန္က်ည္းသီး အႏွစ္အား ၀မ္းႏုတ္ေဆး ၊ အားေဆး ႏွင့္ ခံတြင္းေကာင္း ေဆး ေဖာ္စပ္ရာ တြင္ သံုး၏။
၂ ။ မန္က်ည္းသီး အေဟာင္း ၊ ဒိန္ခ်ဥ္ရည္ စိမ္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင့္ ေခ်းသီး တို႔ကို အမွ်စု ႀကိတ္ၿပီး ေရြးလံုး မွ်လံုး၍ အရိပ္တြြင္ အေျခာက္ လွန္းကာ ၁၅ မိနစ္ တစ္ႀကိမ္ တစ္လံုးက် ၾကက္သြန္ျဖဴ ရည္ လက္ဖက္ရည္ ဇြန္းငယ္ တစ္ဇြန္းႏွင့္ ေဖ်ာ္ေသာက္က ကာလ၀မ္း ေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
၃ ။မန္က်ည္းသီး မွည့္ကို ထန္းလ်က္ ၊ ဆားတို႔ႏွင့္ ေဖ်ာ္ရည္စိမ္ ၍ ေသာက္ေသာ္ ကိုယ္တြင္း ေအး၏၊ အားကုိ ျဖစ္ေစသည္။

အေစ့
၁ ။ မန္က်ည္းေစ့ ကို ေရ၌ တစ္ည စိမ္၍ နံနက္၌ အေစ့ဆံ ထုတ္ၿပီး ႏြားႏို႔ ႏွင့္ ႀကိတ္ေသာက္က မီးယပ္ျဖဴ ဆင္း ျခင္း ၊ ဆီးလြန္ျခင္း ေပ်ာက္၏ ။
၂ ။ မန္က်ည္းေစ့ ဆံကို ေသြးေသာက္ ေသာ္ ၀မ္းသြားျခင္း ၊ ၀မ္းကိုက္ ျခင္း ေပ်ာက္၏ ။
၃ ။ အေစ့ဆံ ကို ေသြး၍ ကင္းကိုက္ေသာ ဒဏ္ရာ သို႔ လိမ္းေပးေသာ္ ကင္းဆိပ္ ေျပ၏။
၄ ။မန္က်ည္း ေစ့ ရင့္ရင့္ အခြံ ၊ဇီယာ ၊ သၾကားခဲ တို႔ကို အမႈန္႔ ျပဳ၍ ေသာက္က အရိအရြဲ သလိပ္စ ၊ ေသြးစမ်ား ပါ၍ နာက်င္စြာ သြားေသာ ၀မ္းေရာဂါ ေပ်ာက္၏။

Advertisements

February 7, 2011 - Posted by | အညာေဒသ သဘာဝေပါက္ပင္ |

1 Comment »

  1. […] အရင္တင္တဲ့ ပုိစ္ကုိ ဒီမွာ ဖတ္နုိင္ပါတယ္။ အခုတင္တာက […]

    Pingback by ေဆးဖက္ဝင္ မန္က်ည္းပင္ | အေ၀းေရာက္ေက်ာက္ပန္းေတာင္းအသင္း | February 21, 2011 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: